Del: - -

Alle har ansvar for at komme mobning til livs

I daginstitutionerne i Furesø Kommune har de hidtil set på mobning som noget, der udspiller sig mellem de mobbende og mobbe-ofrene, men de initiativer, der er blevet taget for at komme mobningen til livs, har ikke virket. Derfor besluttede de at prøve BrancheArbejdsmiljøRådet Social & Sundheds værktøj Grib Ind. Her fortæller Tina Flintsø og Christina Rasmussen, der er hhv. leder og pædagog på institutionen Kærnehuset i Farum Midtpunkt, om mødet med Grib Ind.

Af Finn Stahlschmidt

Hvert andet år laver Furesø Kommune en trivselsmåling blandt medarbejderne i kommunen. I den nyeste undersøgelse kom det frem, at en gruppe af medarbejdere fra institutionerne i kommunens nordvest-område følte sig mobbet eller udsat for ’krænkende adfærd’. Derfor besluttede medarbejderudvalget i Nordvest-området, der omfatter i alt ni personer fra områdets otte institutioner, at deltage samlet på BrancheArbejdsmiljøRådet Social & Sundheds temadag om forebyggelsesværktøjet Grib Ind.

- Det har kendetegnet de metoder, vi hidtil har brugt i arbejdet med mobning, at vi blot har kigget på dem der mobber, og deres ofre. Det har været underforstået, at det kun var dem, der var direkte involveret i problemerne, som udgjorde problemet. Det var på en baggrund vi fik øje på Grib Ind, forklarer Tina Flintsø.

- Grib Ind lægger op til, at alle er nødt til aktivt at tage del i problemerne, når de viser sig. Når der er mobning på en arbejdsplads, er det udtryk for en negativ kultur, som alle er en del af. Mobning er ikke bare en konflikt mellem to parter på en arbejdsplads. Det er det, der er den store øjenåbner i Grib Ind-værktøjet og det, der har gjort så stort indtryk på os, fortæller Christina Rasmussen, der er tillidsrepræsentant for de ca. 90 BUPL-medlemmer i området.

Tina og Christina understreger, at de ser Grib Ind som et værktøj, der skal bringes i spil med jævne mellemrum. Konflikter mellem medarbejdere har det med at vokse sig store i relativ ubemærkethed, og når de først bliver synlige, er der allerede gået for lang tid. Det gør det meget vigtigt, at man som medarbejder har et redskab, der muliggør, at man løbende kan tale om, hvordan man fungerer sammen. Holdningen skal meget gerne være den, at man ikke blot har lov til at tage problemer op, når man observerer dem, men at man faktisk har pligt til det.

Tina og Christina tilføjer, at de netop på en institution som Kærnehuset har brug for redskaber som Grib Ind. Ikke fordi de konstant kæmper med et dårligt arbejdsmiljø, men fordi det område, som Kærnehuset ligger i, er karakteriseret ved store sociale problemer og børn, der i stort omfang er mærket af det.

- Det sætter medarbejderne under pres, også selv om de elsker deres job og hver dag oplever at kunne gøre en forskel for børnene. Men det indebærer et stort ansvar og et pres, der kan sætte tingene lidt på spidsen i en sammenhæng, hvor vi er meget afhængige af hinanden. Det pres kan af og til komme til udtryk i den måde, vi omgås hinanden på, forklarer Tina.

Kærnehuset og medarbejderudvalget kan nu se frem til at skulle introducere Grib Ind for de andre afdelinger i Nordvest-området. Tina og Christina har forberedt materialet, så det fremover vil kunne ligge fast i hver afdeling, og ville kunne tages frem med passende mellemrum.

Se mere i værktøjet Grib Ind - Godt kollegaskab uden mobning.

Vi har talt med: Tina Normann Flintsø, leder af Kærnehuset i Farum Midtpunkt og Christina Rasmussen, pædagog og tillidsrepræsentant: Tel: 72725 85 50, tnfl@furesoe.dk


Senest revideret den 21. februar 2020