#1 Hvorfor snakker vi om mangfoldighed?
Hvorfor er det vigtigt at ansætte mennesker, som er forskellige, så vi både kan rumme unge og gamle, kvinder og mænd, brune og hvide – og andre, som ikke lige ligner mig selv?
#2 Kan du være dig selv, når du går på arbejde?
Vi har ligestilling i Danmark, men har vi alle reelt lige adgang til arbejdsmarkedet? Hvordan bakker du den kollega op, som føler sig udenfor eller diskrimineret, uden at ødelægge den gode stemning? Og hvordan kan I rekruttere bredere? I dette afsnit taler vi om, hvordan arbejdspladsen kan blive mere mangfoldig og inkluderende.
#3 Har I plads til at være psykisk sårbar på jobbet?
Flere og flere får en psykiatrisk diagnose, og halvdelen af os får psykiske problemer i løbet af livet. Derfor er det i stigende grad nødvendigt, at arbejdspladsen kan rumme os – også når vi ikke kan levere 100 procent. Både for at skabe et trygt arbejdsmiljø for alle og kunne tiltrække medarbejdere fremover.
#4 Kan I tale om de svære ting?
Vi oplever alle situationer, hvor vi ikke kan arbejde for fuld kraft. Vi bliver ældre, syge, har problemer på hjemmefronten eller noget helt fjerde. Psykologisk tryghed er en vigtig faktor i et sundt arbejdsmiljø, hvor vi kan være åbne om, hvem vi er, og tale om også de svære ting. Så hvordan får vi mere psykologisk tryghed?
#5 Her er altid plads til en fleksjobber
Solbjerg Plejecenter ved Aarhus har lige ansat en ny medarbejder med hjælp fra SIND Erhverv. Solbjerg har mange års erfaring i at åbne døren for mennesker i skåne- eller fleksjob. Fysiske skavanker eller psykiske lidelser er ingen hindring, hvis man sætter den nødvendige tid af til at sluse den nye kollega godt ind i opgaverne, fortæller både leder og medarbejdere.
#6 Skal vi ikke bare ansætte den bedste?
Mænd bliver håndværkere eller ingeniører, kvinder bliver sygeplejersker og pædagoger. Sådan har det i hvert fald set ud i mange år. Men arbejdsmiljøet bliver bedre, hvis vi har en nogenlunde lige fordeling af køn på arbejdspladsen. Det viser flere undersøgelser.
#7 Toplederen arbejder for mere mangfoldighed
Nordea Fonden vil gerne afspejle den verden, den arbejder i. Men set med hurtige øjne ligner de 30 dygtige og engagerede medarbejdere hinanden: Ingen har anden etnisk baggrund end dansk, to ud af tre er kvinder, og de har mange fælles værdier.
#8 Stærke arbejdsfællesskaber for unge, ældre og andre
Et stærkt fællesskab på en arbejdsplads er en grundsten i et godt psykisk arbejdsmiljø. Men et stærkt arbejdsfællesskab bygger ikke sig selv, og det kan være svært at komme ind i fællesskabet, når man er ny på en arbejdsplads, fortæller Andreas Andersen, arbejdslivskonsulent i Aron – Center for bæredygtigt arbejdsliv.