Del: - -

TEMA: Medarbejderne gider godt at snakke bæredygtigt arbejdsmiljø

Man opdager noget nyt og værdifuldt, når man arbejder med "bæredygtigt arbejdsmiljø". Og det er vigtigt at kommunikere konklusionerne både opad og nedad i organisationen.

Af journalist Lone Bolther Rubin

"Åh nej. Hvad skal vi nu forholde os til." Det var den umiddelbare reaktion, da arbejdsmiljørepræsentant Inge Mellergaard Pedersen og Britta Juul Lorentzen fra Team arbejdsmiljø og trivsel præsenterede et team på ni personer for begrebet "bæredygtigt arbejdsmiljø".

Bioanalytikerne på patalogisk afdeling på Regionshospitalet Nordjylland i Hjørring skulle være med til at teste et dialogværktøj om emnet fra BrancheFællesskabet Arbejdsmiljø Velfærd og Offentlig administration (BFA).

Det er et dialogværktøj under udvikling, der på en helt ny måde kommer rundt om alle facetter af et godt og bæredygtigt arbejdsliv for alle. Fra mentorordninger og supervision til omsorgssamtaler og ansættelsespolitik.

Både Inge og Britta var i den forbindelse med i et netværk af ni virksomheder, der har fået introduktion til metoden. De satte halvanden time af til at prøve dialogværktøjet af i praksis på patalogisk afdeling.

- De var skeptiske, men det blev faktisk meget hurtigt positivt, da mine kolleger opdagede, at det var meget aktuelle problematikker, vi kunne tage fat i. Det betyder rigtig meget at få tid til at komme ind i de små kroge, man ikke får talt om til dagligt, fortæller Inge Mellergaard Pedersen.

Læs mere om bæredygtigt arbejdsmiljø.

Opdager noget nyt gennem dialogværktøjet

De ni medarbejdere blev delt ind i to grupper, og de kunne selv vælge, hvilket af de tre hovedbegreber i dialogværktøjet, de ville arbejde med: Udvikling, rummelighed eller fastholdelse.

De valgte begge fastholdelse, og mens de snakkede om kortene i dialogværktøjet, iagttog Inge Mellergaard og Britta Juul Lorentzen dem og guidede dem igennem med supplerende spørgsmål. 

- Tit har vi fokus på det, vi tror, vi mangler. Men her opdagede vi også, at mange ting allerede er løst i vores organisation. Det næste er så - får vi det brugt? siger arbejdsmiljørepræsentanten og svarer selv:

- Nej ikke altid. Vi har haft en del udskiftning i personalegruppen, og jeg blev klar over, at vi har nogle ting, vi skal have hanket op i igen.

Et eksempel udsprang af et dialog-kort om omsorgssamtaler. Region Nordjylland har vedtaget at holde sygefraværssamtaler, men intensionen med samtalerne viste sig at ligge langt fra det, medarbejderne forestillede sig.

- Under dialogen opdagede jeg, at der var kolleger, der frygtede sådan en samtale. De forstod ikke, at det var for den sygemeldtes skyld og for at fastholde dem på arbejdspladsen. De opfattede det som dyneløfteri. Jeg troede, vi havde styr på det, men det skal vi da lige have fokus på igen, fortæller Inge Mellergaard.

Langt fra strategi til virkelighed

Det er et godt eksempel på, at der kan være langt fra strategiske politikker og arbejdsmiljøorganisationens arbejde til medarbejdernes oplevede virkelighed.

Derfor synes Inge Mellergaard også, at det er vigtigt, at man ikke kun taler om bæredygtigt arbejdsmiljø på leder- eller MED-niveau. Men at man også tager snakken blandt medarbejderne "på gulvet".

- En ledergruppe kan nemmere konkludere, at det her tema har vi allerede retningslinjer for, men når man så snakker om det i basisgruppen, så bliver det synligt, om det nu også er kommunikeret ordentligt ud, siger hun. 

Kommunikation skal gå både op og ned i organisationen

Samtidig er det også vigtigt at kommunikere opad i systemet, når man opdager, at noget ikke går som forventet.

Tina Koch, der er afsnitsledende bioanalytiker og afdelingens sikkerhedsleder vægter arbejdsmiljøet meget højt. Hun skulle have været med til at prøve dialogværktøjet den pågældende dag, men blev forhindret.

- Vi har et rigtig godt samarbejde om arbejdsmiljøet, men bagefter snakkede jeg med Tina om, at det måske var godt nok, at hun ikke var der den dag, siger Inge Mellergaard og fortsætter.

- Jeg tror, man får en anden snak, når lederen ikke er der. Så er det selvfølgelig op til mig at bringe problematikkerne videre uden at bryde fortroligheden, siger hun.

Inge Mellergaard håber, at de snart får tid til at komme videre med dialogen - ikke kun i basisgruppen, men også i TRIO'en og i tvær-MEDudvalget.

- Jeg tror, det er meget forskelligt, hvad vi vil få ud af det på de forskellige niveauer, men bæredygtigt arbejdsmiljø giver bare rigtig god mening hele vejen igennem systemet. Det er i alles interesse, at arbejdsmiljøet kan bære livet igennem, så vi kommer stærkere ud af arbejdsmarkedet, end da vi kom ind, både personligt og fagligt. Det er en vigtig drøftelse, ikke mindst nu hvor vi mærker, at vi bliver færre medarbejdere, og arbejdspresset stiger.


Senest revideret den 04. november 2024